پاسخهاي خشم در کودکان به چه صورت است؟
پاسخهاي خشم در کودکان به چه صورت است؟
شکل بيان خشم در کودکان به طرق مختلف صورت ميگيرد و اين از جهتي نتيجه تاثير محيط و از جهت ديگر،معلول تجارب هر طفل است. ناهمانندي پاسخهاي خشم در کودکان بزرگتر بسيار آشکارتر است تا در کودکان خردسال. صرفنظر از اختلافي که در نحوه بيان خشم در ميان کودکان ميباشد غالباً اين پاسخها را به دو نوع ميتوان تقسيم کرد:
1- آني و بدون فکر (impulsive)
2- منع شده (imhibited)
تعبيرهاي آني متضمن حرکاتي هستند که کودک خشمگين را متوجه شخصي، يا شيء مورد نظري ميسازد. خشم آني اغلب ازکودکاني سر ميزند که والدينشان رفتار منظم و منضبط ندارند و درعين حال فرزندان خود را به اجتناب از اعمال زور و تعدي تشويق نميکنند. به خصوص، اگر اين کودکان به مرحلهاي رسيده باشند که بايد بتوانند رفتار خود را کنترل کنند
با اينکه تفاوتهاي آشکاري در پاسخهاي کودکان سنين مختلف و حتي يک کودک در مواقع مختلف وجود دارد برخي از پاسخها هستند که مخصوص سن معيني ميباشند. پاسخ خشم در کودک خردسال ابتدا شامل يک سلسله حرکات بيهدف است که عبارتند از: گريه، فرياد، لگدانداختن، خماندن کمر، تقلا، پيچ و تاب خوردن، اما بعد از این که بزرگتر ميشود حرکات خشمآلود خود را متوجه شخص يا چيزي ميسازد که او را خشمگين ساختهاند.
واکنش کودک خشمگين:
خود را بر زمين ميافکند.
لگد مياندازد.
جيغ ميکشد، نفسش را نگه ميدارد.
ميزند، دندان ميگيرد، تف مياندازد
اشياء را پرت ميکند.
هر چيزي که به دستش برسد ميشکند.
به آزار بچههاي ديگر و حيوانات ميپردازد.
به مادر و پدر خشونت ميورزد.
و هر چه از دستش برآيد انجام ميدهد تا به شخص يا چيز مورد نظرش صدمه برساند. بين 2 و 4 سالگي خشم به منتها درجه خود ميرسد. اما بعد از اين سن از تکرارش کاسته ميشود و شدت خشم با محرکهايي که آن را سبب ميشوند هيچ نسبتي ندارد. يعني کودک بر اثر يک چيز بياهميت به همان شدت آشفته ميشود که بر اثر يک امر مهمتر. به علاوه، کودکان به هر محيطي که متعلق داشته باشند همگي در يک سن، خشم شديد و ناگهاني از خود بروز ميدهند و نشان دهنده اين است که کيفيت مذکور از علايم طبيعي رشد ميباشد. بيشتر کودکان هر قدر که بزرگتر ميشوند از دفعات شديد و ناگهاني خشم خود، به تدريج ميکاهند و علت اين امر از يک طرف فشار محيط اجتماعي است و از طرف ديگر افزايش توانايي آنها در انجام دادن خواستههاي خود و همچنين پيبردن به علت منع شدن از برخي کارها.
دیدگاهها