محصول به سبد خرید اضافه شد
0

نشانه های عدم اعتماد به نفس چیست؟

دسته‌بندی: اعتماد بنفس
تاریخ: 10 تیر 1402
بازدید: 20,249

نشانه های عدم اعتماد به نفس چیست؟

1- از در جمع بودن فراری هستند

اولین نشانه عدم اعتماد به نفس این است که از جمع فرار می‌کنند. این افراد سعی می‌کنند تا جای ممکن در جمع قرار نگیرند و اگر هم به اجبار کسی یا چیزی مجبور به بودن در یک محیط اجتماعی شوند، تمامی سعی خودشان را می‌کنند تا به هر بهانه‌ای از بقیه دور شوند.

مثلا با تلفن همراه خودشان را سرگرم می‌کنند، گوشی را درِ گوششان گذاشته و از محیط دور می‌شوند، سعی می‌کنند به آشناترین فرد پناه برده و خودشان را مشغول صحبت با او کنند و… دلیل اصلی این کارها هم این است که آنها دوست ندارند مورد توجه قرار گرفته یا حتی مجبور شوند در مقابل جمع صحبت کنند.

2- توانایی برقراری ارتباط ندارند

کسی که اعتماد به نفس پایینی دارد، حتی اگر دوست داشته باشد با کسی ارتباط بگیرد، توانایی آن را ندارد چون به‌شدت از پیشگام بودن در ارتباطات ترس دارد؛ یعنی حتی اینکه بخواهد برای دوست شدن با کسی به او سلام کرده و نظرش را در مورد چیزی بپرسد، برایش آزاردهنده است؛ بنابراین ترجیح می‌دهد قید رابطه دلخواهش را زده و به همان روابط قبلی یا حتی تنهایی خودش پناه ببرد.

همین ترس از برقراری ارتباط باعث می‌شود آن‌ها خیلی مواقع حتی نتوانند با کسی که خودش خواهان رابطه است رفتار خوبی داشته باشند و او را هم از خودشان می‌رنجانند.

3- توانایی ابراز نظر و مخالفت ندارند

این یکی دیگر از نشانه‌های افراد بی اعتماد به نفس است که اغلب نمی‌توانند نظر خودشان را بیان کنند؛ مثلاً ممکن است در یک جمع در مورد موضوعی نظرسنجی یا سؤالی شده باشد و هرکسی نظر خودش را بگوید؛ اما این اشخاص ترجیح می‌دهند به جای گفتن نظرشان، در میان جمعیت قایم شده و اصلاً توجه کسی را به خودشان جلب نکنند.

همین‌طور افراد بی اعتماد به نفس توانایی ابراز مخالفت خودشان را هم ندارند. گفتن نظر مخالف برای بعضی از آن‌ها در جمع و برای بعضی حتی در گفتگوهای دوستانه هم سخت است! آن‌ها به‌شدت از اینکه بخواهند در مورد چیزی با کسی بحث یا مذاکره کنند ترس و همین‌طور تنفر دارند.

4- از موردتوجه قرار گرفتن می‌ترسند

موردتوجه قرار گرفتن مخصوصا در جمع، برای کسی که اعتماد به نفس کمی دارد مثل یک کابوس است. این افراد به هر دری می‌زنند تا در گروه‌های کوچک و بزرگ توجه کسی را جلب نکنند. از نشستن در گوشه‌های غیرقابل مشاهده در یک محیط اجتماعی گرفته تا قایم شدن، فرار از جمع، سکوت کردن و…

این یکی از نشانه‌های شاخص این افراد است که به کمکش می‌توانید خیلی راحت آن‌ها را پیدا کنید. البته پیشنهاد می‌کنم سعی نکنید خودسرانه آن‌ها را در مقابل این ترسشان قرار داده و به دل جمع ببرید.

5- دوست ندارند کسی از آن‌ها تعریف کند

نوع شدیدی از کمبود اعتماد به نفس در بعضی افراد وجود دارد که حتی باعث می‌شود آن‌ها از تعریف کردن بقیه هم فرار کنند! یعنی اگر به آن‌ها بگویید که در فلان موقعیت خوب عمل کردید، در فلان شرایط رفتار مناسبی نشان دادید و… سعی در شکسته‌نفسی کرده و تمام تلاششان را می‌کنند تا این حرف شما را قبول نکنند.

6- زود تسلیم می‌شوند

شانه‌های فردی که اعتماد به نفس پایینی دارد صرفاً در برخورد با جمع مشاهده نمی‌شود. بلکه این افراد حتی در تنهایی خودشان هم به مشکلات زیادی می‌خورند. به‌عنوان‌مثال کسی که اعتماد به نفس پایینی دارد سریعاً در انجام کارهای نسبتاً سخت قالب تهی کرده و تسلیم می‌شود.

چرا؟ چون خودش را قبول ندارد! آن‌ها هیچ‌وقت فکر نمی‌کنند که بتوانند از پس انجام کارهای سخت یا حتی آسان بربیایند و تسلیم شدن را راه بسیار راحت‌تری برای حل این مشکل می‌دانند. البته اگر جزو این افراد هستید باید بدانید که با هر بار تسلیم شدن و شکست خوردن در اصل در حال کاهش بیشتر اعتماد به نفس خودتان هستید! پس این حلقه دائمی باید جایی متوقف شود.

این می‌تواند از نشانه های عدم اعتماد به نفس در نوجوانان هم تلقی شود.

7- از تغییر می‌ترسند

همان‌طور که بالاتر گفتم، تسلیم شدن یکی از ویژگی‌های افراد کم اعتماد به نفس است. علاوه بر این، این افراد سعی می‌کنند تا جای ممکن سراغ شرایطی که برایشان تغییر همراه دارد، نروند چون ممکن است این شرایط هم به شکست و تسلیم شدن ختم شود.

همین موضوع باعث می‌شود افراد کم اعتماد به نفس تا جایی که ممکن است، از ریسک کردن دور باشند. حالا این دوری از ریسک می‌تواند در موارد زیادی مشاهده شود؛ مثلاً:

  • سعی می‌کنند برای انتخاب رشته به جای علاقه‌شان، سراغ رشته‌ای بروند که بازار کار بهتری دارد،
  • در خریدوفروش بیش‌ازحد احتیاط کرده و به جای سود، به امنیت فکر می‌کنند،
  • حتی اگر سرمایه‌گذاری برایشان سود زیادی داشته باشد، سعی می‌کنند به خاطر ریسک بالا، از آن دور باشند.

8- ارزش خودشان را در تائید دیگران می‌بینند

این یکی از بدترین نشانه‌های عدم اعتماد به نفس است که حتی خود افراد را هم دچار رنجش می‌کند. اینکه ارزش خودشان را در تائید دیگران می‌بینند. این افراد سعی می‌کنند به جای اینکه خودشان باشند، همیشه کاری را بکنند که درنهایت باعث تائید دیگران می‌شود.

مثلاً به جای انتخاب شغلی که خودشان دوست دارند، شغلی را انتخاب می‌کنند که پدر یا مادرشان توصیه کرده است. این الگوی رفتاری صرفاً در انتخاب شغل نیست و در بخش‌های مختلف زندگی آن‌ها دیده می‌شود. حتی ممکن است در انتخاب همسر که موضوع به‌شدت مهمی است هم بی‌خیال تائید و نظر دیگران نشده و به آن‌ها گوش کنند.

سید حسن ساداتیان

دیدگاه‌ها

رفتن به بالای صفحه

فروشگاه اینترنتی باهدف، مرکز خرید کتب روانشناسی می باشد و همچنین فروشگاه اینترنتی انتشارات باهدف مرجع تخصصی معرفی و فروش اینترنتی کتاب در ایران است و حوزه های روانشناسی و علوم اجتماعی و تعلیم و تربیت را شامل می‌شود.
تمامی حقوق این سایت متعلق به تیم باهدف می باشد.
Copyright © 2020 Bahadaf