شخصیت هیجانی و نمایشی
شخصیت هیجانی و نمایشی
تصور کنید که در یک مهمانی هستید و خانمی وارد میشود که از نظر ظاهری بسیار آراسته و مرتب است. ممکن است که ایشان زیبا باشند و یا احساس زیبایی کنند ولی خیلی آراسته است. ولی اگر کمی دقت بکنیم میبینیم که در آراستگی اغراق شده و از حالت معمولی خودش بیشتر است. ممکن است در نوع آرایش موها خیلی غلو شده باشد. ترکیببندی رنگهای لباس خیلی عجیب باشد یا از رنگهای طلایی و نقرهای زیاد استفاده شده باشد. متوجه میشویم که مدل راه رفتن این آدم و استفادهای که از دستان خود میکند اغراق شده است. اوهنگام راه رفتن به همه این پیام را میرساند که به من نگاه کنید.
یکی از توصیفاتی مهم در مورد افراد هیجانی نمایشی این است که شخصیتی کاریکاتورگونه (اغراق شده) و زیاد از حد زنانه و یا مردانه دارند. یعنی یک زن بیش از حد حالت زنانگی از خود نشان میدهد و در مردان هم به همین شکل است.
زنان با خندهی بسیار بلند جلب توجه میکنند و یا مانند پروانه دور همه میگردند و با همه صحبت میکند تا مطمئن شوند که همه به او توجه دارند و او را میبینند و بعد خود را وصل میکند به مردی که قاعدتا توانسته با نگاهی که داشته او را جلب بکند. حال از در دیگر مهمانی، آقایی وارد میشود که حالت راه رفتنش بسیار نمایشی است و میخواهد که حتماً همه بدانند که این حالت مردانه است. او میخواهد با حرکت و گردش چشمها نشان دهد که من در حال بررسی اوضاع هستم تا بفهمم که شما اصلاً آدمهای قابلی هستید یا خیر؟! بعد متوجه میشوید که با آقایان خیلی ارتباط ندارد و بیشتر اطراف خانمهامیگردد. بنابراین اشخاص هیجانی، نمایشی در ابراز و نشان دادن احساسات بیش از حد اغراق میکنند. مثلاً مادری که به فرزند خود میگوید تو بالاخره روزی از من جدا میشوی و من باید عادت کنم پس به این علت از امروز من تصمیم دارم که از تو جدا شوم و یا به فرزندش میگوید که اگر از من جدا شوی من بدون تو خواهم مرد.
اغراق در ابراز احساسات برای کسی که شاهد این صحنه است باور کردنی نیست و درک این حرفها نمیتواند واقعی باشد.
گاهی افرادی به مطب مراجعه میکنند با فکر و تصمیمی بسیار مشخص که اگر فرزند من بخواهد همسری انتخاب کند که مطابق نظر من نیست حتماً خودم را جلوی یک ماشین پرت میکنم و اجازه نمیدهم که ازدواج سر بگیرد.
همچنین کسانی هستند که هنگام بروز اتفاق در روابط عاطفی خود یا هنگام قطع رابطه دقیقاً همین واکنش را داشتند و خودکشی کردند. بعضیها هنگام بارداری قصد از بین بردن جنین را داشتند و یا دست به خودکشی و شبه خودکشی زدند تا توجه دیگران را داشته باشند.
البته این نوع شخصیت با شخصیت ناپایدار ویژگیهای مشترکی دارد ولی تفاوتهایی هم دارند که به بررسی آن میپردازیم.
رفتارشخصیت نمایشی در بیشتر اوقات حالت وابستگی و جنسی به خودش میگیرد و با همه چیز به صورت احساسی برخورد میکند.
منطق، دلیل و برهان جایی در تصمیمگیری ندارد و تنها بر اساس احساس عمل میکنند. یعنی احساس هر چه بگوید باید در همان لحظه کار انجام شود.
آنها توجه طلب هستند. همانطور که گفتیم زیبایی و آراستگی افراطی در پوشش و رفتار که از طریق آن برای جلب توجه اطرافیان نقشه چینی میکنند. تأیید دیگران برای آنها بسیار مهم است. احساس میکنند که بازیگر یک فیلم هستند و تنها چیزی که آنها را در صحنه نشان میدهد دوربین است که اگر قطع شود من دیگر وجود ندارم. بنابراین وجود دوربین خیلی مهم است و باید من به آن رسیدگی کنم. تأییدیه گرفتن از دوربین وجود من را بوجود میآورد. به همین علت است که تأییدیه گرفتن برای تیپ نمایشی مثل بقاست. یعنی گمان میکنند که اگر نباشد واقعاً وجود ندارند و میمیرند. به دلیل مسائل مختلفی که در کودکی آنها اتفاق افتاده بصورت خودآگاه یا ناخودآگاه در این مسیر قرار گرفتهاند. آنها از طریق رفتار جنسی و یا بیمارگونه میتوانند توجه و تأییدیه را از محیط بگیرند.
دیدگاهها