محصول به سبد خرید اضافه شد
0

تعریف درست از انسان

دسته‌بندی: اعتماد بنفس
تاریخ: 30 شهریور 1402
بازدید: 135

تعریف درست از انسان

امروزه می­دانیم که دو تعریف، یکی از نظر علمی و یکی از نظر فلسفی، برای انسان پذیرفته شده است.

از نظر فلسفی، انسان موجودی است ناقص نه کثیف است، نه نجس ، نه گناهکار، نه بد و نه خوب است و نه هیچ چیز دیگر. بنابراین انسان موجودی است ناقص، که از طریق پرورش، تعلیم و تربیت و یا تجربیات زندگی به سمت کمال می­رود. هر تعریف دیگری از انسان، تعریفی است که با واقعیّات و با حقایق یا اصول اخلاقی و انسانی نمی­خواند. در نتیجه وقتی صحبت از انسان است، انسان موجودی است ناقص و این انسان ناقص است که به سمت کمال حرکت می­کند و توان این را دارد تا بتواند خودش را بهتر و برتر کند.

از نظر علمی نیز، تعریف انسان در ارتباط با بقیّه‌ی موجودات و حیوانات، نه حیوانی ناطق است، (چه عاقل و چه متکلّم) نه ابزارساز، نه اجتماعی، نه سیاسی و نه خندان است، بلکه انسان موجودی است که از آینده خبر دارد و می­تواند برای آینده برنامه و طرح و نقشه­ای داشته باشد و از حال برای آینده کار کند و چون آینده را در امروز و گذشته را در همین امروز می­بیند، ارتباطی میان گذشته و حال و آینده برقرار می­کند و در این زمینه با وجودی که مزایا و امتیازاتی دارد، با گرفتاری­ها و مشکلاتی نیز روبه‌رو است.

به همین دلیل، فقط انسان است که مضطرب و نگران می‌باشد، زیرا از آینده خبر دارد و چنین حال و احساسی در حیوان نیست، با وجودی که حیوان و انسان هر دو در موضوع ترس با هم مشترک هستند.

بر این اساس انسان سالم هم تعریف انسان را به عنوان موجود ناقص و هم به عنوان کسی می­پذیرد که از آینده خبر دارد و می­تواند آینده را از هم اکنون بسازد و مسئولیّت این ساختن را برای خود و دیگران دارد و بر مبنای آن عمل می­کند.

انسان همیشه هدف است و برای هیچ چیز وسیله نیست. هیچ انسانی را هیچ زمان نمی­توان به پای هیچ بُت، باور، اعتقاد و یا حتّی آرمان و ایدئولوژی فدا کرد. هدف از همه‌‌ی این‌ها انسان است، بنابراین انسان هدف است، انسان وسیله نیست.

نمی­توان انسان را کُشت تا جامعه­ای بهتر باشد، نمی­توان انسان را از میان برداشت تا در جامعه دموکراسی یا آزادی برقرار شود. انسان هدف است و هرگز وسیله نیست و هرگز از هیچ انسانی نمی­توان خواست و هیچ انسانی را نمی­توان از میان برد تا دیگران به هدف یا آرزو و امیدی برسند. انسان به خودی خود، هدف است. در زندگی عادّی و معمولی نیز شما نمی­توانید از انسان­ها برای پیشرفت خود استفاده کنید و یا چون مایل هستید از ایران به آمریکا بیایید، به فردی بگویید که تو را دوست دارم و عاشق تو هستم تا او شما را به آمریکا بیاورد و سپس به دنبال کار خود بروید و یا چون در خانه‌ی پدری نمی­توانید درس بخوانید، عاشق کسی ­شوید که به شما اجازه می‌دهد در خانه‌ی او درس بخوانید و یا چون خودتان توان بوجود آوردن دارایی و ثروتی را ندارید، عاشق فردی ­شوید که ثروتمند است تا بتوانید از پول و دارایی او استفاده کنید. بنابراین، انسان همیشه هدف می­ماند و هرگز
نمی­تواند مورد استفاده قرار بگیرد.

انسان شخص است، انسان است و نه شیئ و کالا.

این نگاه که دیگران شیئ و کالا هستند و می­توانند مورد استفاده قرار گیرند، ناچار من را نیز به این نتیجه می­رساند که خود من نیز، شیئ و کالا هستم. بنابراین با اوّلین تار موی سفیدی که پیدا می­شود یا چروکی که در صورت نمایان می­شود، دیگر من کالای به درد بخوری نیستم و یا کالای مورد استفاده­ای مانند گذشته نیستم.

این نگاه، ویرانگر است. این نگاه فرد را به یک شیئ، کالا، موضوع و به یک چیز قابل خرید و فروش تبدیل می­کند و هر اندازه که تصوّر کنیم در این زمینه برنده بوده­ایم، در آخر کار به این نتیجه می­رسیم که بازنده‌ی واقعی، ما بوده­ایم. انسانی که به خودش به عنوان شیئ نگاه می­کند، حتّی اگر بهترین و زیباترین و باهوش­ترین و عاقل­ترین باشد، چون ایّام پیری و شکستگی و از دست دادن توانایی­های ذهنی و ظاهری و زیبایی فرامی­رسد، رنجی که او می­برد، چند برابر کسی است که از آغاز خودش را شخص
می­دیده است، امّا ظاهر یا زیبایی یا هوش یا عقلی هم آنچنان نداشته است.

به بیان دیگر، انسان سالم خودش را انسان می­داند، شخص می­داند، نه کالا و نه شیئ. نه می­فروشد، نه می­خرد و نه با توجّه به اهمیّت کالا و یا فایده‌ی خود برای خودش ارزشی قائل است، بلکه از اوّل تا آخر ماجرا انسان است.

 

 

 

 

 

سید حسن ساداتیان

دیدگاه‌ها

رفتن به بالای صفحه

فروشگاه اینترنتی باهدف، مرکز خرید کتب روانشناسی می باشد و همچنین فروشگاه اینترنتی انتشارات باهدف مرجع تخصصی معرفی و فروش اینترنتی کتاب در ایران است و حوزه های روانشناسی و علوم اجتماعی و تعلیم و تربیت را شامل می‌شود.
تمامی حقوق این سایت متعلق به تیم باهدف می باشد.
Copyright © 2020 Bahadaf