بلوغ نوجوانی


بلوغ نوجوانی
بلوغ جنسی به دورهای گفته میشود که در آن صفات ثانویه جنسی در نوجوان بروز داده میشود. نشانههای بلوغ جنسی در دختران و پسران متفاوت است. به طور کلی دختران زودتر از پسران به بلوغ جنسی میرسند. برای پسران بلوغ جنسی معمولا از سن ده تا شانزده سالگی میتواند رخ دهد. سرعت بلوغ در پسران نسبت به دختران کندتر است. به همین دلیل نشانههایی بلوغ جنسی در پسران کندتر از دختران اتفاق میافتد و معمولا طولانیتر است. بلوغ در دختران معمولا از سن ۸ سالگی تا سیزده سالگی رخ میدهد. نژاد، وراثت، تغذیه همگی میتواند بر زمان بلوغ نوجوان تاثیرگذار باشد.
علائم بلوغ در دختر
- رشد پستان
- رویش موهای زائد در بدن
- زنانه شدن صدا
- شروع چرخه قاعدگی و پریود
- افزایش و توزیع چربی در بدن
- تعریق
- ترشحات سفید رنگ واژن
- جوش و آکنه
علائم بلوغ در پسر
- رویش موی صورت (ریش و سبیل)
- رشد آلت تناسلی و بیضه
- رشد بدنی و عضلانی شدن
- تغییر در صدا (کلفت شدن صدا و بم شدن)
- رویش موهای زائد در بدن
- ترشح هورمون های جنسی و افزایش تولید اسپرم
- تعریق
ویژگیهای دوران بلوغ
تغییرات جسمی که در دوران بلوغ رخ میدهد باعث ایجاد تغییرات عاطفی و اجتماعی نیز میشود. اول از همه روند جسمی بلوغ مستقیما بر بدن و مغز نوجوان تاثیر میگذارد. تاثیر گذاری روند جسمی بلوغ بر بدن و مغز باعث تغییر علایق، خلق و خو و نیازهای نوجوان میشود. به همین دلیل تفاوتهای رفتاری بسیاری را در نوجوان مشاهده خواهیم کرد. همانطور که نوجوانان تغییرات جسمی را تجربه میکنند، ممکن است مجموعهای جدید و ناآشنا از تجارب اجتماعی را نیز تجربه کنند. آنها با اولین تجربههای تحریک جنسی روبهرو خواهند شد و توسط همسالان، آنها علاقهمند به ایجاد روابطی عاطفی، عاشقانه و گاه رابطه جنسی با دیگران میشوند. همچنین هنگامی که این تغییرات بدنی برای دیگران قابل مشاهده میشود، ممکن است کودکان تحت تاثیر گفتههای دیگران قرار گیرند.
تغییرات جسمی مرتبط با بلوغ پایهای برای تجربیات احساسی جدید میشود. به عنوان مثال، در این دوره بدخلقی، تحریک پذیری و عصبانیت از خصوصیات و ویژگیهای نوجوانان به شمار میرود و والدین دائما با این قضیه دست و پنجه نرم میکنند. دلیل اصلی بدخلقی و عصبانیت در نوجوانان تغییرات هورمونی در این دوره است. چیزی که حائز اهمیت است این است که هورمونهای جنسی به شدت میتوانند بر روحیه تاثیر بگذارند و نمیشود از میزان قدرتمند بودن آن غافل شد. در دوران بلوغ، بدن دائما با این نوسانات هورمونی دست و پنجه نرم میکند و این نوسانات باعث ایجاد تغییرات خلقی در فرد میشود. با این حال علاوه بر تغییرات هورمونی دلایل جسمی دیگری نیز وجود دارد که باعث نوسانات خلقی و تحریک پذیری در نوجوان میشود.
دیدگاهها