اصول كلي براي حل دوستانه مشاجرههاي خانوادگي
اصول كلي براي حل دوستانه مشاجرههاي خانوادگي
) عينك بدبيني را برداريد: بايستي خوشحال باشيم كه متفاوت هستيم و گاهي با هم اختلاف پيدا ميكنيم. زيرا در غير اينصورت، زندگي بسيار كسل كننده و ملالآور ميشد و در ضمن به يُمن چنين اختلافاتي است كه ميتوانيم رشد كنيم (به شرط اينكه راه درست را برويم).
2) با عصبانيت و ناراحتي به رختخواب نرويد: به عنوان يك اصل كلي، زن و شوهر بايستي در صورت مواجهه با هر مشكل و اختلافي آن را تا قبل از رفتن به رختخواب در همان روز، طرح كرده باشند، حتي اگر ساعات متوالي زمان ببرد (مگر در مواردي كه قبلاً ذكر شد). البته طرح مسئله لزوما به منزله حل مسئله نیست. زیرا بسیاری از مشکلات و اختلافات قابل رفع نیستند و صرف آگاهی طرفین از آن و تا حد امکان رعایت حق و حقوق یکدیگر و سازگاری نسبی باعث فروکش نمودن مشکلات خواهد شد.
3) بدنبال مشكل باشيد نه يكديگر: در مشاجرهها بايستي بدنبال ريشهها، علل و راه حل مشكلات گشت نه مقصر، گناهكار، محكوم كردن و برنده شدن. همچنین بایستی در هر جلسه تا حد امكان از طرح مسائل گذشته خودداري نمود.
4) با گوش جان بشنويد (مشكلي كه اكثر آقايان دارند): تا زمانيكه نتوانستهايد خود را در موقعيت او قرار دهيد و احساس و نظر او را بطور كامل درك كنيد، از هر نوع پاسخ و كلامي خودداري كنيد. همسرتان بايستي به معني واقعي دريابد كه او را گوش داده و درك كردهايد. مشغول كاري بودن، عدم نگاه مستقيم، بدنبال پاسخ گشتن، جملاتي نظير تو نبايستي اينطوري فكر كني همگي نشانة اين هستند كه شما او را نشنيدهايد (به فصل 4 مراجعه كنيد).
5) خود را بدرستي ابراز كنيد (مشكلي كه اكثر خانمها دارند): هر چه صدايتان بلندتر باشد، احتمال شنيده شدنتان كمتر خواهد بود. تمرين كنيد حتي با وجود عصبانيت كلام، نظر و احساس خود را با صدايي آرام ولي استوار و كاملاً شفاف، ساده و مستقيم بزنيد. از هر گفتاري كه بوي تهديد، سرزنش و بياحترامي ميدهد جداً خودداري كنيد. حتي الامکان انتظار خود را بطور مثبت بيان كنيد (به فصل 4 مراجعه كنيد). اگر نپرسيد و نخواهيد، چيزي بدست نخواهيد آورد.
6) مطلق فكر نكنيد و پيش داوري نكنيد: حتي حسهاي پنجگانه ما (بويايي، بينايي، شنوايي و …) گاهي اشتباه ميكنند (به شکل اسب در صفحه 99 مراجعه کنید) تا چه برسد به استنباط، عقيده و ايدههايمان. حتي در موارديكه نزديك به صددرصد در مورد مسئلهاي مطمئن هستيد اين احتمال را بدهيد كه ممكن است اشتباه كرده باشيد و آماده پذيرش قصور و يا اشتباه خود باشيد و شجاعانه اصلاحات لازم را انجام دهيد.
7) قانون پنج به يك را رعايت كنيد: زماني ميتوان روي يك نكته يا رفتار و يا ويژگي منفي همسرتان انگشت بگذاريد و متذكر شويد كه در آن روز قبلا حداقل پنج ويژگي و نكته مثبت او را برشمرده و مورد ستايش قرار داده باشيد.
) روش كنترل عصبانيت و ابراز خشم را بياموزيد: در زمان عصبانيت بدليل فعاليت بيشتر لايههاي پايينتر مغز ( بُعد احساسي و حيواني) و فعالیت کمتر قسمتهاي قشري مغز (مراكز تعقل و تفكر) بحث و تصميمگيري در اين شرايط معمولاً غيرسازنده خواهد بود. كنترل و هدايت عصبانيت نياز به تمرين زيادي دارد و به سادگي بدست نميآيد. اگر توان كنترل خشم خود را نداريد از همسرتان بخواهيد ادامه بحث به زمان ديگر ( ولي در همان روز) موكول شود.
9) راهحلهاي ممكن را ليست كنيد: در ابتدا ممكن است هر يك از طرفين فقط يك پاسخ و راه حل براي مشكل و اختلاف خود در ذهن داشته باشند اما با طرح مسئله و رد و بدل نظرات و افكار، معمولاً راه حلهاي متعددي به ذهن هر دو نفر خواهد رسيد.
10) به نتيجهگيري برسيد: زماني كار تمام شده تلقي ميشود كه از مشاجره و اختلاف به يك نتيجهگيري مشترك رسيده باشيد. براي رسيدن به چنين مرحلهاي بايستي دو طرف داراي چند پيش شرط و ویژگی باشند: توانا، دانا، صادق و مهربان.
دیدگاهها