شیوه برخورد با نوجوانان بی مسئولیت
شیوه برخورد با نوجوانان بی مسئولیت
بسیاری از نوجوانان که دارای حس مسئولیت پذیری نیستند و نمیتوانند مورد اعتماد واقع شوند، در شمار افراد تجربه گرا هستند، این افراد ابتدا باید رفتاری را تجربه کنند سپس قادر به پذیرش و درک استدلال آن بشوند، روشهایی که میتوانند احساس مسئولیت و اعتماد متقابل را در این گروه از نوجوانان تقویت کند عبارتند از:
تعیین کردن حکم و مجازات:
شما باید به فرزندتان بگویید چه میخواهید ولی مهمتر از آن، اطلاع از مجازات عمل است. یعنی اگر به آنچه شما میخواهید عمل نکنند چه مجازاتی در انتظار اوست. خواستهها و مجازاتها را همزمان تعیین کنید تا مسئولیت رفتار به عهده خود نوجوان قرار گیرد و بداند دستیابی به پاداش یا تنبیه به عملکرد او بستگی دارد و از طریق نوع رفتارش میتواند به آنها برسد.
از به عهده گرفتن مسئولیت فرزندتان خودداری کنید: عهده گرفتن مسئولیت رفتار و عملکرد فرزندتان باعث میشود تا قدر تصمیم گیری نداشته و میزان وابستگی او به شما تقویت شود. کودکانی که لوس هستند و میتوانند والدین خود را به هر کاری وادارند نیز مسئولیتی احساس نمیکنند. برخی از والدین مجازاتی را که فرایند عمل فرزندشان است به عهده میگیرند تا بدین طریق از او حمایت کنند. این شیوه برخورد مانع از تقویت احساس مسئولیت در کودکان میشود.
برای رفتارهای مناسب و نامناسب پیامدهای مختلف تعیین کنید:
برخی از نوجوانان از احساس مسئولیت کافی برخوردار نیستند، زیرا نوع رفتاری که مرتکب میشوند تأثیری در نتایجی که به دست میآورند، ندارد. یک نوجوان به خود میگوید: «به مادرم کمک کنم یا نه، در هر حال میتوانم روز جمعه با دوستانم برای تفریح بیرون بروم.».
از قوانین معاملات تجاری استفاده کنید:
هیچ گاه به یک نوجوان نگویید که برائت یک کامپیوتر خریدم اگر نمره خوبی در درسهایت بیاوری آن را به تو خواهم داد. در چنین وضعیتی بهتر است بگویید: اگر نمره خوبی در درسهایت بگیری برائت یک کامپیوتر خواهم خرید.
از تعیین مجازاتهای بزرگ سخت و طولانی اجتناب کنید:
برخی از نوجوانان احساس مسئولیت را از طریق تکرار مجازاتها میآموزند. برای این افراد تکرار ٢٠ مجازات کوچک بسیار مؤثر تر از یک مجازات بزرگ است. مجازاتهای سخت و طولانی اغلب در مورد فرزندان استدلال پذیر مؤثر است ولی یک نوجوان تجربه گرا از طریق پاداشها و مجازاتهای کوچک و پیاپی میتواند حس مسئولیت خود را تقویت کند.
نصیحت زیاد نکنید: در نصیحت، سخنرانی و استدلال کردن رأی نوجوانان زیاده روی نکنید.
دیدگاهها