سه گام مدیریت تعارض زناشویی
سه گام مدیریت تعارض زناشویی
تعارض در زندگی زناشویی امری طبیعی و گریزناپذیر است اما چگونگی کنارآمدن و برخورد با آن مسأله مهمی است که گاه عدم مهارت در زمینه حل تعارض منجر به خشونت و قهر زوجین و حتا اضمحلال زندگی زناشویی می شود.
زن و شوهر به خاطر بزرگ شدن در شرایط خانوادگی متفاوت و شخصیت خاص دارای اختلاف نظرها، عادت ها و ارزش های متفاوتی هستند، این مهم است که هر کدام با تفاوت های همسر خویش چگونه برخورد می کنند.
برای مدیریت تعارض گامهای زیر مفید است:
گام_یکم:شروع آرام و ملایمی داشته باشید. بسیاری مواقع فارغ از اینکه مشکل مورد اختلاف چه چیزی باشد، نحوه بیان شما تا ۶۰درصد میتواند رفتار همسر را پیش بینی کند. شروع تند و خشن با صدای بلند معمولا منجر به خشم بیشتر، خشونت فیزیکی و نهایتا قهر می شود. گاتمن معتقد است بالارفتن ضربان قلب، شخص را برای حمله و توهین آماده می کند و سیستم تفکری را غیرفعال میکند و شخص نمی تواند منطقی فکر کند. بهتر است قبل از پرداختن به بحث، وضعیت فیزیولوژیکی و روانی خود را بسنجید و این که آیا میتوانم شروع آرامی داشته باشم. برای مثال شما دوست دارید همسرتان در مهمانی کنار شما باشد و حالا میخواهید این خواسته را مطرح کنید:
شروع خشن: تو در مهمانی همش چشمت به افراد دیگه است و اصلا مرا نمی بینی
شروع آرام:. وقتی به من توجه میکنی بودن در مهمانی برایم لذتبخش است.
برای اطمینان از شروع آرام، موارد زیر را چک کنید:
-به جای سرزنش و توهین کردن از همسرتان شکایت کنید. گله کردن دوستانه بخشی از یک رابطه صمیمی است، یعنی ما رنجشها و انتظاراتمان را به شریک زندگی انتقال میدهیم.
-به جای قضاوت کردن،ماجرا را توصیف کنید.برای مثال به جای گفتن:«همش چسپیدی به مادر و خواهرت، به فکر خانواده نیستی» بگویید « این هفته سه بار من برگشتم، تو خانه مادرت بودی و ناهار نداشتیم»
-به جای شروع کردن با «تو» با ضمیر «من» شروع کنید. برای مثال به جای گفتن:« تو اصلا به من توجهی نمیکنی» بهتر است بیان شود: « من دوست دارم شبکمی با هم صحبت کنیم».
– روشن و شفاف حرف خود را مطرح کنید. یک اشتباه اساسی زن و شوهرها انتظار ذهن خوانی از همسر است. برای مثال یک مرد انتظار آوردن چای بعد از شام را ممکن است این طور بیان کند:« تمام زندگی تو سریالهای مزخرف تلویزیونی است» یا زن در انتظار از شوهر در کمک برای جمع کردن سفره بگوید:« انگار دنبالت کردن فوری غذا را میخوری و میری پیش گوشیت».
-مؤدبانه و محترمانه درخواست مطرح کنید. بیان صادقانه و بیریای «لطفا» «ممنون می شم اگر…» بسیار اثر گذار است.
گام_دوم:آتش بس اعلام کنید. یک راننده خوب رانندهای است که قبل از رانندگی با سرعت بالا، استفاده بهموقع و درست از پدال ترمز را یادگرفته باشد. در بحثها و اختلافنظرهای بین زنوشوهرها اگر آگاهانه مراقب نباشند، بحث خیلی زود به مسیری حرکت میکنند که زن و شوهر خود را در وسط چرخهای از ناسزاگویی و توهین می یابند. از این رو مهم است که زوجین یادبگریند چگونه ترمز بگیرند. گاتمن چنین مهارتی را اقدام مصالحت آمیز مینامد. به منظور دست یابی به اقدامات اصلاحی موارد زیر میتواند کمک کند، به شرط آنکه فراوان تمرین شود:
الف) هنگامی که بحث با لحن تندی پیش میرود برای چند لحظه ادامه ندهید و محترمانه درخواست وقفه کنید.
ب)اگر به هر دلیلی حرفی را با لحن تند و نامناسب گفتید، ابراز تأسف و طلب بخشش کمک میکند.
گام_سوم: خود را آرام کنید و بعد همسر را.
در مواردی که بحث بالا میگیرد، به جای داغ کردن تنور دعوا که معمولا به ضرب و شتم و قهر طولانی منجر می شود، سعی کنید به آرامش دادن به خود بپردازید
در یک جای راحت بنشینید
(تمرکز بر تنفس آرام با چشمانی بسته شلکردن عضلات)، بیرون رفتن و چند قدم زدن.
بعد از آرام کردن خود به فکر آرام کردن همسر خود باشید، بدیهی است این کار را بایستی بعد از ۲۰ دقیقه بعد از آرام سازی خویش شروع کنید. به جای اینکه سرسختانه حق را به خودتان بدهید کمی متواضعانه خود را جای همسر قرار دهید، عذر خواهی کردن به طور عجیبی به آرامش طرف مقابل کمک میکند. با همسرتان در مورد دلایل از کوره در رفتن و نقطه جوش هر کدام از شما صحبت کنید.
توجه داشته باشید همواره دعوای زناشویی دو طرف دارد و شما یکی از طرفها هستید مهم است که شما کپسول آتشنشانی در دست بگیرید یا گالن نفت.
دیدگاهها