محصول به سبد خرید اضافه شد
0

ترس از شکست چه عللی دارد؟

دسته‌بندی: موفقیت
تاریخ: 12 آذر 1401
بازدید: 522

ترس از شکست چه عللی دارد؟

خیلی وقت‌ها ممکن است در زندگی احساس شکست و عدم موفقیت داشته باشیم. تابه‌حال این احساس را تجربه کرده‌اید؟ به نظر شما این احساس شکست از کجا و چطور سرچشمه می‌گیرد؟

شاید برایتان اتفاق افتاده باشد که در زندگی، کار یا تحصیل احساس عقب‌ماندگی کنید و این طور به خودتان نگاه کنید که لایق به دست آوردن یک موقعیت یا جایگاه خاص نیستید. این احساسات برای عده زیادی در زندگی،کار، تحصیل، ازدواج و … رخ می‌دهد و بیشترین علت آن آشفتگی ذهن است. به طوری که بعد از پایان این آشفتگی ذهنی، این احساسات نیز از یاد آن‌ها می‌رود.

اما خیلی وقت‌ها این احساس شکست و سرخوردگی به شکل افراطی همراه با فرد می‌ماند و زندگی او را دچار مشکل می‌کند. به طوری که در ساده‌ترین و پیش‌پا افتاده‌ترین مسائل هم احساس شکست دارد.

طرحواره‌های ذهنی

وقتی متولد می‌شویم و زندگی‌مان را آغاز می‌کنیم، در هر بار عمل و کنش خود، پاسخ‌ها و واکنش‌هایی را از محیط اطراف و خصوصا والدین خود دریافت می‌کنیم. این پاسخ‌ها گاهی به شکل ناقص و نامطلوب بروز داده می‌شوند و این اتفاق آسیب‌هایی را در کودکی برای ما به وجود می‌آورد.

جفری یانگ که از بزرگ‌ترین طرحواره درمانگران در دنیاست می‌گوید هر یک از ما در کودکی به شیوه‌های مختلفی آسیب دیده‌ایم. این آسیب‌ها شامل موارد مختلفی از مراقبت و کنترل شدید، تا طرد شدن، بی‌توجهی، سرزنش و انتقاد و … را در برمی‌گیرد. آنچه درباره این آسیب‌ها جالب و قابل توجه است، این است که ما تمایل داریم این آسیب‌ها و الگوها را درون خودمان حفظ و نهادینه کنیم زیرا با نگه داشتن آن‌ها احساس امنیت می‌کنیم!

دریافت‌ها و آسیب‌های کودکی، به شکل انواع طرحواره‌ خودشان را نشان می‌دهند. بنابراین باید گفت که طرحواره ‌ها مانند طرحواره رهاشدگی یا شکست، انزوای اجتماعی و … عموما در سال‌های ابتدایی زندگی و دوران کودکی شکل می‌گیرند و آنقدر به حرکت و فعالیت خود ادامه می‌دهند که خودشان را به تجربه‌های آینده زندگی و بزرگسالی می‌رسانند.

طرحواره شکست نیز دقیقا یکی از همین طرحواره های یانگ است که در کودکی شکل گرفته و در دوران بزرگسالی خودش را نشان می‌دهد.

طرحواره ترس از شکست چیست؟

درپاسخ به سوال طرحواره شکست چیست باید گفت که این طرحواره همراه با احساس شکست و بی‌کفایتی بروز می‌کند. بهترین تعریف از این طرحواره را می‌توان به این شکل بیان کرد:« طرحواره شکست از جمله طرحواره‌های ذهنی است که در آن، فرد همیشه احساس شکست می‌کند و تصور او این است که در آینده نیز شکست خواهد خورد و شکست برای او اجتناب‌ناپذیر است. فردی با طرحواره شکست همیشه این احساس را دارد که در مقایسه با هم‌سالان خود در حوزه‌های مختلف کاری، تحصیلی، ازدواج و … فرد بی‌کفایتی است.»

این طرحواره در بسیاری از افراد وجود دارد و باعث می‌شود که فرد خودش را به عنوان یک شخص بی‌کفایت شکست خورده شناسایی کرده و خود را شخصی نادان، بی‌استعداد و دیوانه خطاب کند.

سید حسن ساداتیان

دیدگاه‌ها

رفتن به بالای صفحه

فروشگاه اینترنتی باهدف، مرکز خرید کتب روانشناسی می باشد و همچنین فروشگاه اینترنتی انتشارات باهدف مرجع تخصصی معرفی و فروش اینترنتی کتاب در ایران است و حوزه های روانشناسی و علوم اجتماعی و تعلیم و تربیت را شامل می‌شود.
تمامی حقوق این سایت متعلق به تیم باهدف می باشد.
Copyright © 2020 Bahadaf