محصول به سبد خرید اضافه شد
0

ابعاد روان‌شناسی کودک

دسته‌بندی: تعلیم و تربیت
تاریخ: 25 مرداد 1402
بازدید: 590

ابعاد روان‌شناسی کودک

1-رشد جسمی

رشد جسمی در کودکان به طور معمول یک توالی قابل پیش بینی از یک فرایند می باشد. یعنی یک کودک به طور طبیعی فرایند هایی را اعم از بزرگ شدن و رفتار هایی نظیر چهاردست و پا راه رفتن، غلتیدن، راه رفتن و… را می پیماید. روانشناس کودک می تواند در صورت وجود هرگونه ناهنجاری که بیانگر بی نظمی در رشد کودک می باشد را تشخیص دهد.

همچنین افرادی که در حوزه روان‌شناسی کودک فعالیت می کنند پیشرفت کودک شما به سمت نقاط عطف رشد مشاهده کرده و به شما اطمینان می دهند که کودکتان از نظر جسمی در حال رشد طبیعی می باشد. این موضوع بسیار با اهمیت می باشد، چرا که تاخیرهای عمده در رشد جسمی ممکن است ناشی از سایر موارد اساسی مربوط به رشد باشد که میتوانند به راحتی و در سنین کم رفع گردند.

2-رشد عاطفی

از لحاظ روانشناسی ، رشد عاطفی و اجتماعی به شدت در هم آمیخته شده اند. رشد عاطفی شامل درک و بیان احساسات خود بوده و در کودکان  از طریق ابراز احساسات اساسی مانند ترس، شادی، عصبانیت و غم نشان داده می شود.

به تدریج و با بزرگ شدن کودک، احساسات پیچیده تری در وی بروز میکند، این احساسات شامل اعتماد به نفس، ترس، خجالت، ناراحت، انتقام و… هستند. در واقع برای کودکان یادگیری تنظیم و بیان مناسب احساسات امر بسیار دشواری میباشد.

پزشکانی که در حوزه روانشناسی کودک مشغول طبابت هستند به کودکان کمک میکنند تا احساسات خود را درک کرده و به طور منطقی و به نحوه صحیح آنها را بروز دهند. همچنین رشد اجتماعی نیز چگونگی رشد ارزش ها، آگاهی و مهارتهای اجتماعی کودک برای ارتباط با افراد را مورد بررسی قرار میدهد. باید به این نکته توجه داشت که روابط اولیه کودک تأثیر غیرقابل انکاری در رشد مهارت های اجتماعی متناسب با سن او دارد.

3-توسعه شناختی

درک پزشکی از رشد شناختی دوران کودکی نسبت به سال های گذشته دست خوش تغییرات بسیاری شده است. چرا که امروزه افراد به این درک رسیده اند که حتی نوزادان تازه متولد شده قبل از اینکه زبان برای بیان آن داشته باشند از محیط خود آگاه بوده و نسبت به آن احساس دارند. روان‌شناسی کودک به بررسی تمامی عوامل که توسعه شناختی کودک را درگیر می کند پرداخته و سعی در فراهم کردن مسیر صاف و هموار برای کودک شما هستند.

مراحل کلیدی تربیت کودک 3 ساله

مهارت‌های حرکتی درشت

بیشتر کودکان 3 ساله می‌ توانند روی یک خط راه بروند و تعادل خود را حفظ کنند، بپرند یا بچرخند و به عقب راه بروند. آنها معمولاً می توانند در این سن یک سه چرخه را رکاب بزنند، یک توپ بزرگ را بگیرند و با دو پا بپرند.

مهارت‌های حرکتی ظریف

در سن 3 سالگی، بچه‌ ها معمولاً می‌ توانند دست‌ های خود را بشویند و خشک کنند. کودکان سه ساله با کمک کمی می توانند لباس بپوشند و کتاب را ورق بزنند. بیشتر کودکان در این سن می توانند ابزار نوشتاری مانند مداد را با انگشتان خود نگه دارند نه با مشت خود.

نکته تربیتی برای والدین

بله، قابل درک است این همه دویدن، کوهنوردی، پریدن و حرکت بی وقفه کودکان می تواند سخت باشد. ممکن است شما وسوسه شوید که به کودک 3 ساله خود بگویید “تکون نخور”، اما اجازه دادن به کودکان برای دویدن، بالا رفتن و پریدن، ضروری است. کودکان سه ساله باید مهارت های فیزیکی خود را تمرین کنند تا بتوانند تعادل و هماهنگی حرکتی بهتری را داشته باشند.

با لجبازی کودک سه ساله خود چه کنیم؟ مثلا لجبازی کودک سه ساله در لباس پوشیدن! اگر شما نیز یک کودک سه ساله لجباز دارید که دائم کارهای خطرناک انجام می دهد مثلا از روی بلندی می پرد و … نگران نباشید.

روانشناسی رشد عاطفی کودک سه ساله

کج خلقی و لجبازی کودک معمولاً در این سن به اوج خود می رسد زیرا کودک شما یاد می گیرد که با موقعیت های استرس زا مقابله کند. بنابراین، اگرچه ممکن است کودک 3 ساله شما بر استقلال پافشاری کند، اما وقتی به او فرصت داده شود تا کاری را به تنهایی امتحان کند، با ناامیدی مقابله خواهد کرد.

برخی از کودکان 3 ساله به سختی از مراقبان خود جدا می شوند. بنابراین کودک شما ممکن است وقتی او را تنها بگذارید گریه کند یا ممکن است از رفتن به مهد کودک ابراز ناراحتی کند، حتی اگر آنجا را دوست داشته باشد.

مراحل تربیت عاطفی کودک 3 ساله

کودکان در این سن به اشتراک گذاشتن و نوبت گرفتن را یاد می گیرند، اما ممکن است همیشه دوست نداشته باشند آن را رعایت کنند. کودک سه ساله شروع به درک احساسات خود و دیگران می کند. کودک شما ممکن است از عبارات ساده ای مانند “من دیوانه شدم!”، “من غمگینم!” یا “من خوشحالم!” استفاده کند. تا به شما بگویند که آنها چه احساسی دارند.

نکته تربیتی برای والدین

در گفتگوهای روزمره خود با فرزندتان از کلمات احساسی مانند غمگین، دیوانه و شاد استفاده کنید. ساختن دایره لغات عاطفی، نحوه استفاده از این کلمات را برای بیان احساسات فرزندتان آسان تر می کند.حواستان باشد که کودک سه ساله شما به مرور می تواند احساسات شما و دیگران را درک کند. پس اگر او کار اشتباهی کرد و شما قصد تنبیه کردن و یا دعوا کردن او را داشتید، سعی کنید متناسب با سن و رشد کودک خود رفتار کنید. به یاد داشته باشید که همه این احساسات در ذهن کودک شما ماندگار خواهد شد

مراحل تربیت اجتماعی کودک 3 ساله

کودکان 3 ساله زمانی که می بینند فرد دیگری صدمه دیده یا ناراحت است شروع به نشان دادن همدلی می کنند و حتی ممکن است سعی کنند به او آرامش دهند.

کودکان 3 ساله اگر احساس کنند توسط فرزند دیگری مورد “ستم” قرار گرفته اند، ممکن است شروع به تهمت زدن کنند.

کودکان 3 ساله به خودی خود نسبت به دیگران محبت نشان می دهند (بدون اینکه شما به آنها پیشنهاد کنید دوستی را در آغوش بگیرند).

سید حسن ساداتیان

دیدگاه‌ها

رفتن به بالای صفحه

فروشگاه اینترنتی باهدف، مرکز خرید کتب روانشناسی می باشد و همچنین فروشگاه اینترنتی انتشارات باهدف مرجع تخصصی معرفی و فروش اینترنتی کتاب در ایران است و حوزه های روانشناسی و علوم اجتماعی و تعلیم و تربیت را شامل می‌شود.
تمامی حقوق این سایت متعلق به تیم باهدف می باشد.
Copyright © 2020 Bahadaf